Govora nu crede in lacrimi

Preambul

In lipsa unui departament de relatii cu clientii, un tanar arhitect se va lovi inevitabil de urmatoarea situatie:

Un investitor excentric a achizitionat o proprietate cel putin dubioasa in minunata statiune Govora. Este cu pasiune hotarat a pastra si imbunatati imaginea cladirii de care s-a indragostit si pasional nehotarat in ceea ce priveste viitoarea ei functiune. 

Pentru orice arhitect, clientul din iad. Castigatorul ia 2000 lei si invata sa scape cu bine ghidat de profesori UAUIM si experti in comunicare si relatii cu clientii.

01Butelier_AP
Foto: Andrei Pacuraru

 

Despre Govora

Gasesti Baile Govora in miezul judetului Valcea. Pana ajungi la Muzeul Balnear sau pe Google sa afli mai multe despre localitate, putem sa-ti spunem ca pe vremea lui Basarab, la Govora a aparut prima tiparnita din tara (in consecinta si primul text juridic scris in limba romana), ca proprietatile terapeutice ale apei din zona au fost descoperite din greseala pe la 1897 de un taran si ca statiunea s-a deschis oficial in 1910, singurul oras din tara cu centrul istoric in afara localitatii. Ce e insa cel mai important e ca la Govora este foarte, foarte, foarte frumos. 

La Govora abia cand iti recapeti suflul de la frumosul ala coplesitor incepi sa vezi si parcul, care mai avea veverite prin anii 80 si cladirile de secol XIX, care reparate bine, care prost, prea multe inca in paragina. Chiar si cele doua blocuri comuniste cu garaje la parter ar arata impecabil la Zurich, dupa o mana de zugraveala.

De prea-frumosul Govorei, Investitorul nostru a cumparat fostul depozit de butelii din localitate (denumit in continuare Butelier) si isi doreste sa demonstreze ca “ai totusi un’ sa mergi dom’le in tara asta”.

 

Obiectivul concursului

Concursul de fata isi propune sa ii ofere Investitorului cea mai buna idee de a amenaja spatiul fara a distruge imaginea actuala a cladirii. Mai mult, Investitorul, ca orice investitor, are si veleitati. Una din veleitatile miarului excentric e aceea ca, desi nu-l intelege, deci nu poate explica cuvantul “multifunctional”, isi doreste “ardent sa exude din imanentul proiectului”…

Pe langa premiul de 2000lei, castigatorul concursului va avea o sansa mai rar intalnita in alte competitii: sa castige experienta reala de lucru cu clientul.

 

Datele de tema:

Avem planul cadastral al imobilului cu dimensiunile de rigoare. Si dimensiunile luate amatoriceste, inclusiv grosime pereti 30cm.

02Plan_cadastral

 

02bu_dim1

02bu_dim2In functie de aceste date putem aproxima celelalte dimensiuni.

Concursul de fata isi propune obtinerea unei schite de idee care sa rezolve principalele probleme ale spatiului:

  • Investitorul isi doreste sa pastreze imaginea actuala a Butelierului si a detaliilor care l-au fascinat: geamurile mici de pe fatada frontala, “cozorocul” de deasupra, cat si detaliile de deasupra usilor de intrare.
  • Investitorul planuieste sa locuiasca in Butelier, sa-si primeasca prietenii si asociatii in vizita si in cele din urma sa deschida spatiul catre public. Din punct de vedere planimetric se cere un spatiu multifunctional care sa poata fi folosit ca spatiu rezidential in prima faza, iar apoi sa poata fi dezvoltat ca spatiu public.

Cerinte Parter:

  • un dormitor si un birou, fiecare cu baie proprie. Biroul se va putea folosi ca dormitor iar baia acestuia, in cazul functionarii ca spatiu public, trebuie sa se poata transforma in doua bai pe sexe;
  • restul suprafetei (app. 50%) va trebui sa contina un spatiu deschis deservit de o bucatarie deschisa cu bar si o scara de acces la etaj.

Cerinte Etaj:

  • un dormitor deosebit care sa profite de localizarea in mijlocul padurii,
  • o baie proprie acestui dormitor,
  • restul spatiului trebuie sa devina o terasa circulabila, deservita de un bar si un wc propriu.

Se pot propune si alte organizari functionale care sa sustina ideea de spatiu multifunctional, public/privat.

 

Alte cerinte

Dupa cum am mentionat anterior se doreste pastrarea imaginii actuale a fatadei cladirii cu modificari cat mai putine. Din acest motiv problemele care apar sunt de iluminare in principal, spatiul actual al cladirii stand destul de prost la acest capitol.

Fatada principala este pe nord iar la sud, terenul este delimitat de un zid de 120 cm care protejeaza cladirea de dealul impadurit din spatele acesteia. Distanta dintre cladire si zidul de protectie este mica (1m de cladire in stanga si 2m in dreapta) asa incat doar deschiderea fatadei de sud cu geamuri nu ar asigura o iluminare suficienta.

Foto: Andrei Pacuraru
Foto: Andrei Pacuraru

O alta problema este accesul in cladire. Momentan, usa frontala are o inaltime de 180 cm iar cea laterala 2.08. Inaltarea usii frontale la o dimensiune decenta ar presupune distrugerea detaliului de deasupra acesteia iar o reconstructie ulterioara la inaltimea noua a usii ar strica ritmul fatadei.

Foto: Andrei Pacuraru
Foto: Andrei Pacuraru

Curtea nu este destul de mare cat sa valorifice spatiul, din acest motiv se doreste o terasa circulabila cat mai mare ca dimensiuni. Daca se poate rezerva o portiune mica de terasa dormitorului de la etaj cu atat mai bine.

 

Desfăşurarea concursului 

Perioada de inscriere: 1 februarie – 1 martie 2016

Data limita de predare a proiectelor: 1 martie, ora 23:59

Fiecare participant se va inscrie trimitand un email pe adresa deschisul.govorei@yahoo.com pentru a obtine un cod de participare care va fi inscris in partea din dreapta jos a fiecarei planse. Concurentii pot solicita organizatorului clarificari pe adresa de email deschisul.govorei@yahoo.com iar raspunsurile vor fi postate aici pentru toti participantii.

Propunerile vor fi prezentate in format electronic (.pdf) de 70 x 100 cm paginate vertical si vor cuprinde:
– 1 Plan, secțiune și o vedere relevantă scara. 1:50
 2 Perspective – una interioara alta exterioara

 

 

Dreptul de autor: Prin inscrierea la concurs si transmiterea proiectelor, concurentii isi exprima acordul ca plansele, schitele, planurile, etc. depuse in concurs sa poata fi folosite in pliante si/sau materiale de prezentare fara acordul expres al autorului. Dar dreptul de autor asupra proiectului final va apartine castigatorului care va putea sa-si vada cladirea finalizata si trecuta in portofoliul sau de architect.

Juriul: Prof. dr. arh. Mircea Chira | Conf. Dr. Arh. Dorina Onescu Tarbujaru | Lector dr. arh. Cristia Chira | un reprezentant al beneficiarului.

Premiu: Se va acorda un singur premiu, constand in 2000lei si posibilitatea de a lucra cu clientul pentru realizarea proiectului.

Castigatorul va fi anuntat si va primi premiul vineri 4 martie in cadrul Galei de premiere. 

 

Urmariti ultimele noutati despre concurs aici: