Deschisul Govorei la Arhitectura – Arhiva

Iata ce s-a intamplat in februarie 2016:

Am raspuns la multe intrebari:

1. Doresc plan si mai multe informati privind cererile beeficiarului.

Plan cadastral gasiti acum la capitolul Date de Tema. Incercam sa gasim si plan de situatie.
Informatii suplimentare puteti obtine mult mai usor formuland intrebari specifice. Le asteptam cu interes.

2.1 In ce masura se tine cont de buget?

Orice investitor tine cont de buget. Acesta chiar mai tare ca altii.

2.2 De asemenea, ce se poate spune despre proiectarea unui subsol?

Vezi cap. Datele de tema: “Se pot propune si alte organizari functionale care sa sustina ideea de spatiu multifunctional, public/privat.”

 

3. am voie de o cota de la pardoseala (terasa) la ornament, si curbura care iese in afara la atic, la fada principla.

Aveti voie orice. Insa “cota de la pardoseala (…) principla.” intra sub incidenta cap. Datele de tema, al. 2: “In functie de aceste date putem aproxima celelalte dimensiuni.”

 

4. cred ca exista  si scara interioara. din fotografii reiese ca pardoseala este la cota mai joasa fata de trasa de acces. si acoperisul pare in arpanta ascuns in interiorul aticului. pentru a se intelege ceva mai clar este nevoie de masuratori si fotografii la accese pe interior si cateva masutatori in seciune a se poate lua in calcul difrentele de pardoseala si de acoperis.

Perfect deacord, vezi cap. Datele de tema, al. 1: “Avem … dimensiunile luate amatoriceste”. Nu am incetat efortul de a completa datele deja furnizate dar nici nu ne asteptam la minuni de-acum incolo. Vezi si 8.

 

5. si mai trebuie si cerinta daca pardoseala intre parter si etaj sa fie din placa de beton armata sau din lemn. va rog sa imi dati aceste informatii sa pot incepe lucrul la proiect. va multumesc.

Si noi va multumim pentru interes. Nu exista specificatii despre materialele folosite.

6. de cine este organizat concursul si daca exista vreun site official al acestuia

Va aflati pe site-ul oficial al organizatorului concursului. Bun venit!

7. cum va intra catigatorul in posesia premiului

Nota de la cap. Desfăşurarea concursului: “Premiul in bani se plateste castigatorului cel mai tarziu la 11 Martie 2016” se aplica doar in caz de forta majora (“molima, cutremur, razboi etc”) conform cerintei explicite a investirorului. Ca urmare, de facto:
Castigatorul intra in posesia premiului in numerar la Gala de premiere si vernisajul expozitiei de lucrari de la Boheme, Str. Caderea Bastiliei nr. 11, pe 4 martie ora 16galeria PleshooContemporary de la teatrul Metropolis din Bucuresti, pe data de 4 Martie ora 19.

8. exista vreun plan dwg sau accesul este destul de facil incat sa putem obtine un releveu(cum facem rost de el)

plan dwg: vom adresa intrebarile tehnice unui reprezentant UAIM si revenim.
Adresa se vede in planul cadastral, accesul este destul de facil iar la Baile Govora e foarte frumos mai mereu. Daca sunt destui interesati putem chiar organiza o vizionare de interior vineri 19 feb.

 

9. in datele de tema scrie ca e necesar doar un plan desi se doreste parter si etaj

vom adresa intrebarile tehnice unui reprezentant UAIM si revenim.

10. as dori sa intru in posesia planului cadastral

Sigur, vezi rasp. 1.

11. nu am retinut prea bine cum e la etaj acea terasa circulabila(la exterior sau interior)

Cu scuzele de rigoare, raspunsul investitorului a fost: “Woow, ce tare! Asa sa faca!”

12. nu sunt suficiente acele dimensiuni pe perspectivele fotografice si de aceea as fi dornic sa pot ajunge acolo dar nu am o adresa exacta

Vezi 8.:  Adresa se vede in planul cadastral, accesul este destul de facil iar la Baile Govora e foarte frumos mai mereu. Daca sunt destui interesati putem organiza o vizionare de interior vineri 19 feb.

13. exista posibilitatea sa dam goluri( x %) in pereti avand in vedere ca este o mare problema cu iluminarea naturala

Vezi cap. Datele de tema, al. 3, pct 2: “Investitorul isi doreste sa pastreze imaginea actuala a Butelierului si a detaliilor care l-au fascinat: geamurile mici de pe fatada frontala, “cozorocul” de deasupra, cat si detaliile de deasupra usilor de intrare.” Puteti observa ca se nominalizeaza doar un set specific de detalii.

Despre x%, vom adresa intrebarile tehnice unui reprezentant UAIM si revenim.

14. observ unele elemente care nu mai pot fi folosite sub nici o forma si anume invelitoarea

Le observam si noi. Vor fi acolo pana cand proiectul dvs le decide soarta.

14.1 nu putea lua contact cu un alt arhitect/profesor in asa fel incat sa putem avea o intrevedere cu dansul/dansa?

vom adresa intrebarile tehnice unui reprezentant UAIM si revenim.

15. Concursul este adresat si studentilor? Nu am observat nicio informatie clara legata de acest aspect. Daca raspunsul este ”da”, atunci poate participa si o echipa de doua persoane de studenti din an mai mic?

Sigur ca da! Sunteti bineveniti. Oamenii care pot lucra in echipa au sanse mai mari sa poata colabora cu un client dificil.

 

16 Vazand dimensiunile luate amatoriceste exista posibilitatea punerii la dispozitie a mai multor fotografii, pentru o cat mai exacta aproximare a ceea ce nu e definit in tema de concurs?

Vin in cateva ore mai multe fotografii. Vezi si 8.

Later edit: Vezi si 8. aici si fotografii aici si aici

 

17. As vrea sa stiu daca se poate sa lucram in echipa, mai exact echipa de 2 sau 3 oameni

Sigur, vezi si 15.

 

18. Nu exista alte elemente care ne-ar putea ajuta sa stabilim o inaltime libera, cum ar fi niste sectiuni sau fatade existente cotate?

Vezi raspunsurile 3. 4. si 8. aici. vom adresa intrebarile tehnice unui reprezentant UAIM si revenim.

 

19 in fotografiile actuale nu exista masura pe inaltime fatada principala si nici fotografie din spate. Este Foarte impant ca si cota fatada si poza spate…..pot oferi claritate pentru structura.

Vezi 16. si 3. 4. si 8. aici.

 

20 Vestea buna este ca am gasit o solutie de iluminare si consider ca va fii geniala

Da.

 

21. Buna ziua!

O tema extrem de provocatoare și foarte incitanta, insa, ma tem ca organizarea da de furca. Deși cuvântul “amatoriceste” justifica mult, în cadrul unui concurs de arhitectura nu cred ca ar trebui sa existe și sa devină chiar răspunsul unor întrebări.  Esențiale sunt cote și dimensiuni exacte plus fotografii realizate neamatoriceste cu interiorul și terenul (remarc ca echipa de organizare a avut acces în interior).
Consider necesare pentru realizarea unui proiect de arhitectura tratat cu seriozitate, un releveu minimal al cladirii cu cote interioare precise, cu înălțimi de parapet, cota de calcare și tot ce i mai trebuie unui releveu care sa descrie competent datele unei cladiri; materialitatea si structura cladirii;fotografii concrete fara efecte de panorama ale interiorului.Credeți ca se poate obține așa ceva? Totodată,  dacă răspunsul va fi  “da”, afișarea lor va fi oricum târzie, lansarea proiectului fiind fără datele necesare realizării sale; aceste date trebuia sa fie prezente în tema de proiect.
Trebuie ținut cont ca proiectarea, mai ales cea de interior, este o lupta cu centimetri. Ea nu se poate tine în condiții amatoricesti, doar dacă,  bineînțeles, căutați soluții amatoricesti.
Am certitudinea ca toți concurenții s-ar bucura la vederea acestor informații.

Buna,
Iti inteleg nelamurirea in legatura cu cantitatea mica de informatii, dar acestea sunt cele pe care le putem furniza la acest moment. Din aceasta cauza am ales sa cerem o propunere de solutie de arhitectura nu un proiect de executie. Am considerat ca in aceste conditii dimensiunile pot fi aproximate. Pozele din interior sunt facute prin deschiderile mici ale cladirii nu din interior. Inca nu avem acces. Pentru o propunere de inaltare, compartimentare si amenajare – subliniez cuvantul propunere- dimensiunile sunt suficiente. In momentul in care beneficiarul va alege una dintre solutii se va trece la proiectul de executie bazat pe masuratori exacte (pana in acel moment se va putea intra in cladire). Sau cel putin asa am considerat noi. Poti sa o consideri o schita de schita dar cu timp de gandire de aproximativ o luna. S-a pornit la lansarea acestui concurs pentru ca… dupa cum am incercat sa explicam si pe pagina dedicata – butelier.ro – beneficiarul a achizitionat cladirea in principal pentru ca s-a indragostit de imaginea ei. Asteapta de la voi raspunsul la intrebarea “Ce se poate face acolo?” si din acest motiv a lansat un concurs nu a dat proiectul unui singur arhitect… Are nevoie sa gaseasca omul  care sa raspunda la aceasta intrebare cu multa placere si imaginatie chiar daca acest lucru nu va fi facut la milimetru.
Tot ce trebuie sa ramana este coaja cladirii- acoperirea nu ne intereseaza deoarece aceasta trebuie sa dispara si se cere o solutie de inaltare a cladirii – lemn, metal, beton – solutie la alegerea concurentului, nici structura existenta nu ne intereseaza pentru ca este vizibil ca ea nu poate sustine o inaltare, drept care trebuie gandita o structura interioara independenta care sa sustina etajul.
In cazul in care consideri ca ai nevoie de mai multe date pentru a raspunde la tema data putem sa facilitam o deplasare la fata locului. Poate ne strangem mai multi si ne organizam si bagam un releveu competent.
Pana una alta, daca te hotarasti sa te lansezi alturi de noi in chestia asta … recunosc… putin bizara… :)), eu cred ca poate sa iasa o treaba foarte misto…

 

22. Buna seara! Acest concurs se adreseaza si studentilor ??

Ati primit cod de inscriere in concurs. Puteti deasemenea studia si raspunsul 15. aici.

 

23. Se pot include mai multe perspective, in afara de cele doua cerute prin tema?

Ca principiu general, ce e mai mult e mai bun.

 

24. Confirm primirea codului de concurs.Nu este necesar un nume ?sau alte date ?

Nu este, va puteti identifica cu codul de concurs si mailul de primire al acestui cod. Va recomandam asadar sa nu pierdeti parola de la mail si sa nu uitati codul.

 

25. Care este procedura pentru inscrierea unei echipe formata din 2 membri?

26 Am trimis email pentru inscrierea la concurs.Daca echipa este formata din doi membri,fiecare din ei trebuie sa trimita email pentru inscreiere sau ambii pot folosi acelasi cod?

Odata ce ati primit cod de concurs pe mail ati devenit reprezentantul echipei inscrise in concurs cu acel cod. Daca va simtiti in pericol sa va certati cu membrii echipei din care faceti parte, ne puteti trimite o lista si vom tine minte sa va intrebam la final ce-ati facut cu el/ea/ei.

27 De asemenea,plansele finale trebuie semnate cu numele celor care au lucrat la proiect sau doar folosind codul?

NU! Nu inscrieti nume pe planse. Plansele vor fi semnate DOAR cu codul de concurs.

28. nu am inteles in ce masura voi stiti ca noi suntem echipa sau nu?Din moment ce doar 1 reprezentant trimite mail de inscriere?!

Vezi raspunsurile 25,26 mai sus si 15. aici. Intr-adevar nu stim deocamdata ca sunteti o echipa. Vom afla la sfarsit vazand ce treaba buna a iesit cand au pus umarul mai multi oameni.

29. In partea dreapta de pe fatada principala..sunt 5 goluri, 3 in partea de sus si 2 in partea de jos..cel de sus din mijloc il pastram ( pare adaugat ulterior), sau il eliminam ( inchidem ) pentru a pastra simetria fatadei?

Cea de-a 5-a gaura, noua, ne pare un accident si trebuie astupata. E posibil insa si sa gaseasca cineva o solutie care sa atinga perfectiunea doar cu pastrarea acelui gol care acum parca face nota discordanta cu suratele lui frumos aliniate. Decizii… Decizii…

30.am Rezolvat problema de iluminare pastrand fatada principala si lateralale. în Zona de living se cere fereastra mai mare pe spate Sau se prefera Cele existente?

Vezi raspunsul 13. aici si aici cat si 20 aici.

31. Buna ziua. am opservat o discutie legat de a -5-a ferastar din fatada. din cate am observat eu de fapt nu a fost o gresala ci mai degraba a-6-a fereastra a fost astupata. nu se faceau pe spate 6 ferestre si pe fata 5 dupa cum reiese in fotografii. deci inca un punct care trebuie lamurit. ar mai fii o problema legat de winfang la fiecare acces.

Vezi raspunsul 30. mai sus

 

31. Este clientul suficient de deschis financiar pentru a realiza o belvedere de 3 etaje deasupra ansamblului? Mi se pare o locatie perfecta pentru a te bucura de natura.

E intr-adevar o locatie superba. Insa la prima vedere, 3 etaje e cam mult atat din pct de vedere al naturii cat si al bugetului. Vezi 2.1 si mai ales 2.2 aici.

 

32. In cazul in care se transforma spatiul intr-unul public, beneficiarul va locui in continuare in acest imobil sau are de gand sa locuiasca in alta parte?

Butelierul nu va fi folosit ca locuinta permanenta. Ideal ar fi sa se poata folosi un dormitor si in cazul de “spatiu public”. De exemplu* un artist rezident ar putea avea un dormitor sus si galerie de expunere jos. E doar un exemplu!

 

33. Este musai ca peretele din interior sa fie pastrat in intregime? Sau macar putem inlatura o parte din el?

Il puteti elimina pe tot. Vezi 4. aici si 13. aici.

 

34. la parter..dormitorul + grupul sanitar  si birou trebuie sa lucreze impreuna..iar baia biroului impreuna cu restul spatiului separat, sau pot fi separate fara legatura directa intre ele?

Cu scuzele de rigoare, raspunsul investitorului a fost: “Woow, ce tare! Asa sa faca!”.
Vom cere totusi o opinie si de la experti. Ne-ar ajuta deasemenea o reformulare a intrebarii dvs.

 

35. se pastreaza si culorile de pe fatade si tamplarie?

Nu, Gama de culori e alegerea dvs.

 

36. doresc sa stiu dimensiunile golului din peretele interior si la ce distante este situate de peretii exterior ai casei – puteti eventual cota poza atasata pe site.

Peretele interior poate fi daramat in intregime indiferent de dimensiuni (pe care nu le avem). Vezi 33. mai sus

37. Putem avea mai multe piese pe plansa de prezentare decat cele cerute?

Sigur. Vezi si 23 mai sus.

 

38. 1. Plansele ce urmeaza a fi predate sunt limitate la un anumit numar?
2. Plansele pot fi trimise pe e-mail si prin intermediul unui link catre un site de file sharing (ex. wetransfer) sau trebuie trimise ca attachment original la e-mail?

(1.) Vezi 37. mai sus; (2.) Acu’ ca ne-ati intrebat (multumim), am pus niste reguli la: Formate fisiere

 

39. As dori, in legatura cu concursul de proiectare “Butelier”, sa va intreb in ce sens isi doreste beneficiarul sa transforme spatiul de la parter in “spatiu public” si consider ca este prea vag mentionata aceasta functiune.

Intelegem nelamurirea dvs. Este insasi motivul existentei acestui concurs: cum cream un spatiu multifunctional, care sa poata fi transformat usor si rapid din “rezidential” in “spatiu public” fara sa avem o definitie exacta a spatiului public. Poate ajuta si 21, 32. mai sus.

 

40 As dori sa stiu daca putem darama zidul din spate sau il putem muta cativa metri ? Beneficiarul a achizitionat si terenul din spate?

Nu putem darama zidul de piatra pt ca beneficiarul nu a cumparat si terenul din spate.

 

41. as dori sa stiu daca pot fi mai multe planse? Stiu ca ati raspuns la nr.37 si 38 la ceva similar, dar nu ati specificat exact daca pot fi mai multe planse pentru propunere.

Asa stiam si noi, ca am mai raspuns: da, pot fi mai multe planse pentru propunere.

 

42.  In cazul in care participam din alt oras inafara de Bucuresti..trebuie sa fim prezenti obligatoriu in ziua de 4 martie la Gala de premiere?!

Nu e obligatoriu. Mai mult, daca se dovedeste ca sunteti castigatorul putem sa va trimitem premiul prin posta sau cumva dar… n-ar fi pacat?

 

43. Chiar ar fi pacat sa nu putem ajunge, dar ar fi mult mai ok sa ne da-ti rezultatul din timp, incat castigatorii sa poata ajunge la Gala de premiere. Sau nu ar fi posibil acest lucru?!?!?!

Chiar daca am putea sa va dam dinainte rezultatul, ar fi nedrept fata de ceilalti concurenti. Pe de alta parte, daca intentionati sa bateti drumul pana la Bucuresti doar ca sa aflati daca ati castigat, intr-adevar nu merita efortul (vezi 42. mai sus). Gala de premiere ar trebui sa fie un loc unde se intalnesc toti concurentii sa poata barfi organizarea proasta, sa faca cunostinta intre ei si cu beneficiarul, sa afle de la membrii juriului cum s-a facut selectia si mai ales sa stabieasca relatii si prietenii noi indiferent de rezultatul concursului. Vom intreba si la UAIM si daca gasim o alta solutie, revenim.

 

44. Ne puteti spune ce anume se depozita in aceasta cladire?

Din cate stim, pe vremea cand apartinea de “Peco”, cladirea pe care o alintam acum Butelier era un depozit de… dispozitive de stocat combustibil menajer sub presiune… cilindrice… albastre 🙂 Acum, in Baile Govora exista retea de gaze naturale asa ca, noul Butelier va incerca sa alimenteze inimi de localnici si turisti mai degraba decat aragaze si cuptoare.

45. Plansele trimise vor fi listate pe hartie sau proiectate pe perete?

Listam pe hartie o selectie (cat de mare putem) de planse iar restul le afisam digital.

46. Putem sa folosim ca acces doar una din cele 2 usi de pe fatada principala?..cealalta sa o “inchidem”?

 

51. Se poate adauga text care sa sustina ideea proiectului, sau lasam propunerea sa “vorbeasca de la sine”? Multumesc!

Cu scuzele de rigoare, raspunsul investitorului a fost: “Woow, ce tare! Asa sa faca!” O sugestie totusi: puteti adauga cateva cuvinte dar e pacat sa irositi timpul compunand o elegie…

 

52. Singura mea intrebare este care e limita de planse? Un singur pdf de 70/100 sau se poate redacta pe mai multe planse?

Vezi 41. si 23. mai sus. Vezi totusi si 45.

 

53. Nu stiu daca s-a mai discutat despre asta, poate am sarit subiectul, dar ma intereseaza sa stiu cum se procedeaza daca suntem o echipa si avem mai mult de o solutie?

Cine ne inscrie ii trece si pe ceilalti membrii, iar codul primit va fi afisat pe cele 2-3 solutii?
Nu s-a mai discutat. Din punctul nostru de vedere fiecare cod de concurs inscrie o singura solutie. Daca in spatele codului de concurs e un singur concurent sau o echipa… bafta lor. Vezi si 25. 26. si 28. Iar daca vreti musai sa inscrieti mai multe solutii cred ca cel mai simplu ar fi sa solicitati mai multe coduri de concurs de pe mailuri diferite ca sa nu ne dam noi seama ca sunteti nehotarati 🙂
54. Barul ce va deservi terasa trebuie sa dispuna de un spatiu inchis sau poate fi o insula pe terasa cu o zona acoperita ce poate fi folosita pe timp de vara indeosebit?
Barul de sus poate fi un spatiu acoperit unde avem un bar de servire sau pur si simplu un pult in aer liber pe terasa sau orice altceva. Vezi 47 mai sus. Si mai ales, vezi in regulament, cap. Datele de tema: “Se pot propune si alte organizari functionale care sa sustina ideea de spatiu multifunctional, public/privat.”
55. Pot eu sa solicit 2 coduri de pe 2 mailuri personale diferite?
Da, puteti. O sa ne prefacem ca nu observam ca sunt tot ale dvs. 🙂 Pana la urma noi premiem o lucrare nu un cod sau un mail.
56. Este vreo reglementare de marime de scris, coloare si pozitionare pentru acest cod?
Nu. Trebuie doar sa-l puneti undeva intr-un colt ca sa putem identifica lucrarea.
57. unde se trimit plansele?
aici. Acum! (adica la deschisul.govorei@yahoo.com pana la 23:59)
58. Incerc sa trimit proiectul cu concursul dar merge foarte greu calculatorul si nu prea am internet.e foarte slaba conexiunea.va rog pasuiti-ma cateva minute.multumesc mult
Daca trimiteti un preview pe mail mai asteptam cateva minute dupa termenul limita.

Deasemenea au raspuns si membri juriului:

4. Nu exista scara interioara… nu exista nimic in interior din punctul nostru de vedere. Acoperisul cade, pastrandu-se doar coaja exterioara. Nu se poate inca patrunde in spatiu.

5. Pardoseala dintre parter si etaj depinde de structura pe care va merge solutia voastra – lemn, metal, beton. Cerinta este ca terasa sa fie circulabila.
8 Nu exista plan dwg – Cotele generale din planul de situatie sunt cele pe care se va structura propunerea voastra. Dimensiunile de detaliu, goluri, hp-uri. h atic etc pot fi aproximate in aceasta faza a proiectului in care vorbim de o solutie sub forma de PROPUNERE!
9. Greseala de redactare. Trebuiesc planuri pentru fiecare nivel propus. Deasemeni puteti alege voi piesele necesare unei cat mai bune intelegeri de catre juriu a solutiei propuse.
11. Terasa circulabila face parte din cerinta temei, acesta nu exista momentan ci trebuie propusa prin proiect.
13. Se cere pastrarea in cat mai mare masura a fatadei principale si a celor laterale – iluminarea precara este o problema… dar rezolvarea acesteia este tot o parte integranta a cerintei temei de proiectare. Exista astfel variantele de iluminare prin fatada din spate si prin etaj. Fatada dinspre padure poate fi eliminata cat de mult posibil fara limita… aceasta insa, datorita faptului ca avem un zid la o distanta destul de mica nu asigura o iluminare suficienta. Golurile existente in fatadele laterale pot fi folosite pentru iluminare deasemenea.
34. Dupa cum am mentionat in tema de concurs spatiul se doreste a fi multifunctional, astfel o varianta ar fi ca la parter sa existe doua dormitoare fiecare cu baie proprie, cu posibilitatea insa (in cazul schimbarii de functiune), de a transforma unul dintre dormitoare intr-un birou/depozit/hol/bucatarie etc (depinde de functiune) cu o baie pentru utilizatorii spatiului devenit public.

Regulamentul Concursului:

Preambul

In lipsa unui departament de relatii cu clientii, un tanar arhitect se va lovi inevitabil de urmatoarea situatie:

Un investitor excentric a achizitionat o proprietate cel putin dubioasa in minunata statiune Govora. Este cu pasiune hotarat a pastra si imbunatati imaginea cladirii de care s-a indragostit si pasional nehotarat in ceea ce priveste viitoarea ei functiune. 

Pentru orice arhitect, clientul din iad. Castigatorul ia 2000 lei si invata sa scape cu bine ghidat de profesori UAUIM si experti in comunicare si relatii cu clientii.

01Butelier_AP
Foto: Andrei Pacuraru

 

Despre Govora

Gasesti Baile Govora in miezul judetului Valcea. Pana ajungi la Muzeul Balnear sau pe Google sa afli mai multe despre localitate, putem sa-ti spunem ca pe vremea lui Basarab, la Govora a aparut prima tiparnita din tara (in consecinta si primul text juridic scris in limba romana), ca proprietatile terapeutice ale apei din zona au fost descoperite din greseala pe la 1897 de un taran si ca statiunea s-a deschis oficial in 1910, singurul oras din tara cu centrul istoric in afara localitatii. Ce e insa cel mai important e ca la Govora este foarte, foarte, foarte frumos. 

La Govora abia cand iti recapeti suflul de la frumosul ala coplesitor incepi sa vezi si parcul, care mai avea veverite prin anii 80 si cladirile de secol XIX, care reparate bine, care prost, prea multe inca in paragina. Chiar si cele doua blocuri comuniste cu garaje la parter ar arata impecabil la Zurich, dupa o mana de zugraveala.

De prea-frumosul Govorei, Investitorul nostru a cumparat fostul depozit de butelii din localitate (denumit in continuare Butelier) si isi doreste sa demonstreze ca “ai totusi un’ sa mergi dom’le in tara asta”.

 

Obiectivul concursului

Concursul de fata isi propune sa ii ofere Investitorului cea mai buna idee de a amenaja spatiul fara a distruge imaginea actuala a cladirii. Mai mult, Investitorul, ca orice investitor, are si veleitati. Una din veleitatile miarului excentric e aceea ca, desi nu-l intelege, deci nu poate explica cuvantul “multifunctional”, isi doreste “ardent sa exude din imanentul proiectului”…

Pe langa premiul de 2000lei, castigatorul concursului va avea o sansa mai rar intalnita in alte competitii: sa castige experienta reala de lucru cu clientul.

 

Datele de tema:

Avem planul cadastral al imobilului cu dimensiunile de rigoare. Si dimensiunile luate amatoriceste, inclusiv grosime pereti 30cm.

02Plan_cadastral

 

02bu_dim1

02bu_dim2In functie de aceste date putem aproxima celelalte dimensiuni.

Concursul de fata isi propune obtinerea unei schite de idee care sa rezolve principalele probleme ale spatiului:

  • Investitorul isi doreste sa pastreze imaginea actuala a Butelierului si a detaliilor care l-au fascinat: geamurile mici de pe fatada frontala, “cozorocul” de deasupra, cat si detaliile de deasupra usilor de intrare.
  • Investitorul planuieste sa locuiasca in Butelier, sa-si primeasca prietenii si asociatii in vizita si in cele din urma sa deschida spatiul catre public. Din punct de vedere planimetric se cere un spatiu multifunctional care sa poata fi folosit ca spatiu rezidential in prima faza, iar apoi sa poata fi dezvoltat ca spatiu public.

Cerinte Parter:

  • un dormitor si un birou, fiecare cu baie proprie. Biroul se va putea folosi ca dormitor iar baia acestuia, in cazul functionarii ca spatiu public, trebuie sa se poata transforma in doua bai pe sexe;
  • restul suprafetei (app. 50%) va trebui sa contina un spatiu deschis deservit de o bucatarie deschisa cu bar si o scara de acces la etaj.

Cerinte Etaj:

  • un dormitor deosebit care sa profite de localizarea in mijlocul padurii,
  • o baie proprie acestui dormitor,
  • restul spatiului trebuie sa devina o terasa circulabila, deservita de un bar si un wc propriu.

Se pot propune si alte organizari functionale care sa sustina ideea de spatiu multifunctional, public/privat.

 

Alte cerinte

Dupa cum am mentionat anterior se doreste pastrarea imaginii actuale a fatadei cladirii cu modificari cat mai putine. Din acest motiv problemele care apar sunt de iluminare in principal, spatiul actual al cladirii stand destul de prost la acest capitol.

Fatada principala este pe nord iar la sud, terenul este delimitat de un zid de 120 cm care protejeaza cladirea de dealul impadurit din spatele acesteia. Distanta dintre cladire si zidul de protectie este mica (1m de cladire in stanga si 2m in dreapta) asa incat doar deschiderea fatadei de sud cu geamuri nu ar asigura o iluminare suficienta.

Foto: Andrei Pacuraru
Foto: Andrei Pacuraru

O alta problema este accesul in cladire. Momentan, usa frontala are o inaltime de 180 cm iar cea laterala 2.08. Inaltarea usii frontale la o dimensiune decenta ar presupune distrugerea detaliului de deasupra acesteia iar o reconstructie ulterioara la inaltimea noua a usii ar strica ritmul fatadei.

Foto: Andrei Pacuraru
Foto: Andrei Pacuraru

Curtea nu este destul de mare cat sa valorifice spatiul, din acest motiv se doreste o terasa circulabila cat mai mare ca dimensiuni. Daca se poate rezerva o portiune mica de terasa dormitorului de la etaj cu atat mai bine.

 

Desfăşurarea concursului 

Perioada de inscriere: 1 februarie – 1 martie 2016

Data limita de predare a proiectelor: 1 martie, ora 23:59

Fiecare participant se va inscrie trimitand un email pe adresa deschisul.govorei@yahoo.com pentru a obtine un cod de participare care va fi inscris in partea din dreapta jos a fiecarei planse. Concurentii pot solicita organizatorului clarificari pe adresa de email deschisul.govorei@yahoo.com iar raspunsurile vor fi postate aici pentru toti participantii.

Propunerile vor fi prezentate in format electronic (.pdf) de 70 x 100 cm paginate vertical si vor cuprinde:
– 1 Plan, secțiune și o vedere relevantă scara. 1:50
 2 Perspective – una interioara alta exterioara

 

 

Dreptul de autor: Prin inscrierea la concurs si transmiterea proiectelor, concurentii isi exprima acordul ca plansele, schitele, planurile, etc. depuse in concurs sa poata fi folosite in pliante si/sau materiale de prezentare fara acordul expres al autorului. Dar dreptul de autor asupra proiectului final va apartine castigatorului care va putea sa-si vada cladirea finalizata si trecuta in portofoliul sau de architect.

Juriul: Prof. dr. arh. Mircea Chira | Conf. Dr. Arh. Dorina Onescu Tarbujaru | Lector dr. arh. Cristia Chira | un reprezentant al beneficiarului.

Premiu: Se va acorda un singur premiu, constand in 2000lei si posibilitatea de a lucra cu clientul pentru realizarea proiectului.

Castigatorul va fi anuntat si va primi premiul vineri 4 martie in cadrul Galei de premiere.