Continuare de aici
21. Buna ziua!
O tema extrem de provocatoare și foarte incitanta, insa, ma tem ca organizarea da de furca. Deși cuvântul “amatoriceste” justifica mult, în cadrul unui concurs de arhitectura nu cred ca ar trebui sa existe și sa devină chiar răspunsul unor întrebări. Esențiale sunt cote și dimensiuni exacte plus fotografii realizate neamatoriceste cu interiorul și terenul (remarc ca echipa de organizare a avut acces în interior).
Consider necesare pentru realizarea unui proiect de arhitectura tratat cu seriozitate, un releveu minimal al cladirii cu cote interioare precise, cu înălțimi de parapet, cota de calcare și tot ce i mai trebuie unui releveu care sa descrie competent datele unei cladiri; materialitatea si structura cladirii;fotografii concrete fara efecte de panorama ale interiorului.Credeți ca se poate obține așa ceva? Totodată, dacă răspunsul va fi “da”, afișarea lor va fi oricum târzie, lansarea proiectului fiind fără datele necesare realizării sale; aceste date trebuia sa fie prezente în tema de proiect.
Trebuie ținut cont ca proiectarea, mai ales cea de interior, este o lupta cu centimetri. Ea nu se poate tine în condiții amatoricesti, doar dacă, bineînțeles, căutați soluții amatoricesti.
Am certitudinea ca toți concurenții s-ar bucura la vederea acestor informații.
Buna,
Iti inteleg nelamurirea in legatura cu cantitatea mica de informatii, dar acestea sunt cele pe care le putem furniza la acest moment. Din aceasta cauza am ales sa cerem o propunere de solutie de arhitectura nu un proiect de executie. Am considerat ca in aceste conditii dimensiunile pot fi aproximate. Pozele din interior sunt facute prin deschiderile mici ale cladirii nu din interior. Inca nu avem acces. Pentru o propunere de inaltare, compartimentare si amenajare – subliniez cuvantul propunere- dimensiunile sunt suficiente. In momentul in care beneficiarul va alege una dintre solutii se va trece la proiectul de executie bazat pe masuratori exacte (pana in acel moment se va putea intra in cladire). Sau cel putin asa am considerat noi. Poti sa o consideri o schita de schita dar cu timp de gandire de aproximativ o luna. S-a pornit la lansarea acestui concurs pentru ca… dupa cum am incercat sa explicam si pe pagina dedicata – butelier.ro – beneficiarul a achizitionat cladirea in principal pentru ca s-a indragostit de imaginea ei. Asteapta de la voi raspunsul la intrebarea “Ce se poate face acolo?” si din acest motiv a lansat un concurs nu a dat proiectul unui singur arhitect… Are nevoie sa gaseasca omul care sa raspunda la aceasta intrebare cu multa placere si imaginatie chiar daca acest lucru nu va fi facut la milimetru.
Tot ce trebuie sa ramana este coaja cladirii- acoperirea nu ne intereseaza deoarece aceasta trebuie sa dispara si se cere o solutie de inaltare a cladirii – lemn, metal, beton – solutie la alegerea concurentului, nici structura existenta nu ne intereseaza pentru ca este vizibil ca ea nu poate sustine o inaltare, drept care trebuie gandita o structura interioara independenta care sa sustina etajul.
In cazul in care consideri ca ai nevoie de mai multe date pentru a raspunde la tema data putem sa facilitam o deplasare la fata locului. Poate ne strangem mai multi si ne organizam si bagam un releveu competent.
Pana una alta, daca te hotarasti sa te lansezi alturi de noi in chestia asta … recunosc… putin bizara… :)), eu cred ca poate sa iasa o treaba foarte misto…
22. Buna seara! Acest concurs se adreseaza si studentilor ??
Ati primit cod de inscriere in concurs. Puteti deasemenea studia si raspunsul 15. aici.
23. Se pot include mai multe perspective, in afara de cele doua cerute prin tema?
Ca principiu general, ce e mai mult e mai bun.
24. Confirm primirea codului de concurs.Nu este necesar un nume ?sau alte date ?
Nu este, va puteti identifica cu codul de concurs si mailul de primire al acestui cod. Va recomandam asadar sa nu pierdeti parola de la mail si sa nu uitati codul.
25. Care este procedura pentru inscrierea unei echipe formata din 2 membri?
26 Am trimis email pentru inscrierea la concurs.Daca echipa este formata din doi membri,fiecare din ei trebuie sa trimita email pentru inscreiere sau ambii pot folosi acelasi cod?
Odata ce ati primit cod de concurs pe mail ati devenit reprezentantul echipei inscrise in concurs cu acel cod. Daca va simtiti in pericol sa va certati cu membrii echipei din care faceti parte, ne puteti trimite o lista si vom tine minte sa va intrebam la final ce-ati facut cu el/ea/ei.
27 De asemenea,plansele finale trebuie semnate cu numele celor care au lucrat la proiect sau doar folosind codul?
NU! Nu inscrieti nume pe planse. Plansele vor fi semnate DOAR cu codul de concurs.
28. nu am inteles in ce masura voi stiti ca noi suntem echipa sau nu?Din moment ce doar 1 reprezentant trimite mail de inscriere?!
Vezi raspunsurile 25,26 mai sus si 15. aici. Intr-adevar nu stim deocamdata ca sunteti o echipa. Vom afla la sfarsit vazand ce treaba buna a iesit cand au pus umarul mai multi oameni.
29. In partea dreapta de pe fatada principala..sunt 5 goluri, 3 in partea de sus si 2 in partea de jos..cel de sus din mijloc il pastram ( pare adaugat ulterior), sau il eliminam ( inchidem ) pentru a pastra simetria fatadei?
Cea de-a 5-a gaura, noua, ne pare un accident si trebuie astupata. E posibil insa si sa gaseasca cineva o solutie care sa atinga perfectiunea doar cu pastrarea acelui gol care acum parca face nota discordanta cu suratele lui frumos aliniate. Decizii… Decizii…
30.am Rezolvat problema de iluminare pastrand fatada principala si lateralale. în Zona de living se cere fereastra mai mare pe spate Sau se prefera Cele existente?
Vezi raspunsul 13. aici si aici cat si 20 aici.
31. Buna ziua. am opservat o discutie legat de a -5-a ferastar din fatada. din cate am observat eu de fapt nu a fost o gresala ci mai degraba a-6-a fereastra a fost astupata. nu se faceau pe spate 6 ferestre si pe fata 5 dupa cum reiese in fotografii. deci inca un punct care trebuie lamurit. ar mai fii o problema legat de winfang la fiecare acces.
Vezi raspunsul 30. mai sus
31. Este clientul suficient de deschis financiar pentru a realiza o belvedere de 3 etaje deasupra ansamblului? Mi se pare o locatie perfecta pentru a te bucura de natura.
E intr-adevar o locatie superba. Insa la prima vedere, 3 etaje e cam mult atat din pct de vedere al naturii cat si al bugetului. Vezi 2.1 si mai ales 2.2 aici.
32. In cazul in care se transforma spatiul intr-unul public, beneficiarul va locui in continuare in acest imobil sau are de gand sa locuiasca in alta parte?
Butelierul nu va fi folosit ca locuinta permanenta. Ideal ar fi sa se poata folosi un dormitor si in cazul de “spatiu public”. De exemplu* un artist rezident ar putea avea un dormitor sus si galerie de expunere jos. E doar un exemplu!
33. Este musai ca peretele din interior sa fie pastrat in intregime? Sau macar putem inlatura o parte din el?
Il puteti elimina pe tot. Vezi 4. aici si 13. aici.
34. la parter..dormitorul + grupul sanitar si birou trebuie sa lucreze impreuna..iar baia biroului impreuna cu restul spatiului separat, sau pot fi separate fara legatura directa intre ele?
Cu scuzele de rigoare, raspunsul investitorului a fost: “Woow, ce tare! Asa sa faca!”.
Vom cere totusi o opinie si de la experti. Ne-ar ajuta deasemenea o reformulare a intrebarii dvs.
35. se pastreaza si culorile de pe fatade si tamplarie?
Nu, Gama de culori e alegerea dvs.
36. doresc sa stiu dimensiunile golului din peretele interior si la ce distante este situate de peretii exterior ai casei – puteti eventual cota poza atasata pe site.
Peretele interior poate fi daramat in intregime indiferent de dimensiuni (pe care nu le avem). Vezi 33. mai sus
37. Putem avea mai multe piese pe plansa de prezentare decat cele cerute?
Sigur. Vezi si 23 mai sus.
38. 1. Plansele ce urmeaza a fi predate sunt limitate la un anumit numar?2. Plansele pot fi trimise pe e-mail si prin intermediul unui link catre un site de file sharing (ex. wetransfer) sau trebuie trimise ca attachment original la e-mail?
(1.) Vezi 37. mai sus; (2.) Acu’ ca ne-ati intrebat (multumim), am pus niste reguli la: Formate fisiere
39. As dori, in legatura cu concursul de proiectare “Butelier”, sa va intreb in ce sens isi doreste beneficiarul sa transforme spatiul de la parter in “spatiu public” si consider ca este prea vag mentionata aceasta functiune.
Intelegem nelamurirea dvs. Este insasi motivul existentei acestui concurs: cum cream un spatiu multifunctional, care sa poata fi transformat usor si rapid din “rezidential” in “spatiu public” fara sa avem o definitie exacta a spatiului public. Poate ajuta si 21, 32. mai sus.
40 As dori sa stiu daca putem darama zidul din spate sau il putem muta cativa metri ? Beneficiarul a achizitionat si terenul din spate?
Nu putem darama zidul de piatra pt ca beneficiarul nu a cumparat si terenul din spate.
41. as dori sa stiu daca pot fi mai multe planse? Stiu ca ati raspuns la nr.37 si 38 la ceva similar, dar nu ati specificat exact daca pot fi mai multe planse pentru propunere.
Asa stiam si noi, ca am mai raspuns: da, pot fi mai multe planse pentru propunere.
42. In cazul in care participam din alt oras inafara de Bucuresti..trebuie sa fim prezenti obligatoriu in ziua de 4 martie la Gala de premiere?!
Nu e obligatoriu. Mai mult, daca se dovedeste ca sunteti castigatorul putem sa va trimitem premiul prin posta sau cumva dar… n-ar fi pacat?
43. Chiar ar fi pacat sa nu putem ajunge, dar ar fi mult mai ok sa ne da-ti rezultatul din timp, incat castigatorii sa poata ajunge la Gala de premiere. Sau nu ar fi posibil acest lucru?!?!?!
Chiar daca am putea sa va dam dinainte rezultatul, ar fi nedrept fata de ceilalti concurenti. Pe de alta parte, daca intentionati sa bateti drumul pana la Bucuresti doar ca sa aflati daca ati castigat, intr-adevar nu merita efortul (vezi 42. mai sus). Gala de premiere ar trebui sa fie un loc unde se intalnesc toti concurentii sa poata barfi organizarea proasta, sa faca cunostinta intre ei si cu beneficiarul, sa afle de la membrii juriului cum s-a facut selectia si mai ales sa stabieasca relatii si prietenii noi indiferent de rezultatul concursului. Vom intreba si la UAIM si daca gasim o alta solutie, revenim.
44. Ne puteti spune ce anume se depozita in aceasta cladire?
Din cate stim, pe vremea cand apartinea de “Peco”, cladirea pe care o alintam acum Butelier era un depozit de… dispozitive de stocat combustibil menajer sub presiune… cilindrice… albastre 🙂 Acum, in Baile Govora exista retea de gaze naturale asa ca, noul Butelier va incerca sa alimenteze inimi de localnici si turisti mai degraba decat aragaze si cuptoare.
45. Plansele trimise vor fi listate pe hartie sau proiectate pe perete?
Listam pe hartie o selectie (cat de mare putem) de planse iar restul le afisam digital.
46. Putem sa folosim ca acces doar una din cele 2 usi de pe fatada principala?..cealalta sa o “inchidem”?
Data limita de predare a proiectelor: 1 martie, ora 23:59
51. Se poate adauga text care sa sustina ideea proiectului, sau lasam propunerea sa “vorbeasca de la sine”? Multumesc!
Cu scuzele de rigoare, raspunsul investitorului a fost: “Woow, ce tare! Asa sa faca!” O sugestie totusi: puteti adauga cateva cuvinte dar e pacat sa irositi timpul compunand o elegie…
52. Singura mea intrebare este care e limita de planse? Un singur pdf de 70/100 sau se poate redacta pe mai multe planse?
Vezi 41. si 23. mai sus. Vezi totusi si 45.
53. Nu stiu daca s-a mai discutat despre asta, poate am sarit subiectul, dar ma intereseaza sa stiu cum se procedeaza daca suntem o echipa si avem mai mult de o solutie?
Cine ne inscrie ii trece si pe ceilalti membrii, iar codul primit va fi afisat pe cele 2-3 solutii?
54. Barul ce va deservi terasa trebuie sa dispuna de un spatiu inchis sau poate fi o insula pe terasa cu o zona acoperita ce poate fi folosita pe timp de vara indeosebit?
55. Pot eu sa solicit 2 coduri de pe 2 mailuri personale diferite?
56. Este vreo reglementare de marime de scris, coloare si pozitionare pentru acest cod?
57. unde se trimit plansele?
58. Incerc sa trimit proiectul cu concursul dar merge foarte greu calculatorul si nu prea am internet.e foarte slaba conexiunea.va rog pasuiti-ma cateva minute.multumesc mult
59. cand se poasteaza proiectele? si cand le putem face publice?